ФЕМИНИСТИЧКИ КАМП ЗА МЛАДИ ЕДУКАТОРКИ

Млади девојки и претставнички на граѓански организации од четири општини (Струмица, Радовиш, Демир Капија и Гостивар), учествуваа на ФЕМ Кампот за развој на програма за млади едукаторки во областа на родовата еднаквост.

Прочитај повеќе

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ НА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА ВО СТРУМИЦА

Организација на жени од Струмица, во рамки на проектот„Активни млади за еднакви можности“, објавува отворен повик за 11 учесници и еден младински лидер за младинска размена која ќе се спроведе од 21 до 29 март 2024 година во Струмица.

Прочитај повеќе

МОНИТОРИНГ: ОПШТИНИТЕ И ЗИМСКОТО ОДРЖУВАЊЕ НА УЛИЦИТЕ И ПАТИШТАТА

Мониторинг на мерките и активностите што ги преземаат општините за зимско одржување на улиците и патиштата.

Прочитај повеќе

МОНИТОРИНГ: ОПШТИНИТЕ И БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА

Бездомните кучиња се горлив проблем со кој општините се соочуваат и мора да се справуваат секојдневно. Очигледна е итната потреба од системско решение, кое се уште не е на повидок, ниту на локално, ниту на национално ниво.

Прочитај повеќе

АНАЛИЗА ОД СПРОВЕДЕНА АНКЕТА ЗА ВРСНИЧКОТО НАСИЛСТВО ВО ТРИ СРЕДНИ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА СТРУМИЦА

Повеќе од половина од младите во општина Струмица знаат што е врсничко насилство, а дел од нив биле сведоци или пак жртви на булинг. Нивната доверба во стручните служби и воспитно – образовниот кадар во училиштата е на ниско ниво.

Прочитај повеќе